Kovlandsbönder vinner guldmedalj för förstklassig mjölk

Kjell Bergkvist och Helén Löfblad i Norrbäcken har vunnit guldmedalj för den högkvalitativa mjölk som deras gård levererat under många år. Det är LRF Mjölk som varje år delar ut priset och prisutdelare är självaste kungen. Grattis Kjell & Helén!

http://www.lrf.se/guldmedaljen

http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.6917477-guldmedalj-till-kovland

guldmedaljsplash

Guldmedaljen 2014 delas ut den 17 mars av Kung Carl XVI Gustaf. De 31 mjölkbönder som i år får Guldmedalj har levererat förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år.

Arbetet på mjölkgården är grunden för mjölkprodukternas kvalitet. Guldmedaljen är den högsta utmärkelsen som mejeriföreningarna gemensamt delar ut ”för skicklighet och ansvarskänsla” i arbetet med mjölkkvaliteten. Mjölkbönderna får utmärkelser i form av diplom, plaketter och slutligen, efter 23 år, Guldmedalj. En förnämlig prestation!

För att dagens och morgondagens konsumenter ska känna trygghet och ha tillgång till goda och nyttiga mejeriprodukter måste arbetet i hela kedjan från ko till konsument kvalitetssäkras. Arbetet på mjölkgården är basen för kvalitetsarbetet.

Kvalitetsarbetet på gården omfattar till exempel foderproduktion, djuromsorg och miljöarbete och sträcker sig betydligt längre än att bara följa lagar och förordningar. Det är den eller de personer som har det direkta ansvaret för mjölkning, disk- och djurskötsel som belönas. I många fall är det man och hustru som tillsammans är ansvariga.

De första Guldmedaljerna delades ut 1958 av den nuvarande Kungens farfar, Gustaf VI Adolf. Traditionen har fortsatt och nu är det Kung Carl XVI Gustaf som överlämnar medaljerna på Svenska Läkaresällskapet.

För att kvalificera sig för Guldmedaljen krävs att man har klarat av att leverera förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år. Det betyder bland annat 16 800 mjölkningstillfällen och att cirka 1 500 provtagningar har gjorts på gården.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *